In een missie en een visie probeert elk bedrijf of elke organisatie zijn reden van bestaan te verwoorden. Deze missie en visie zijn de leidraad voor alles wat er in de organisatie gebeurt. Kort samengevat: met missie en visie bedoelt de organisatie: ‘waar staan we voor én waar gaan we voor’.

Ook het gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg schreef een missie en visie uit. Dit kadert binnen de ambitie van de gemeente om zich als een professionele organisatie te profileren. Afgelopen donderdag  organiseerde het bestuur een speciale dag om de neuzen van zijn medewerkers in dezelfde richting zetten.

‘Wij verzetten bergen’, zo luidt de eerste regel van de tekst van de visie en missie die de gemeente voortaan wil uitdragen. In het vervolg verduidelijkt de gemeente dat ze die bergen wil verzetten voor een kwaliteitsvolle dienstverlening op maat in een landelijke, levendige en solidaire gemeenschap.

In de rest van de missietekst gaat het over samen met verenigingen werken aan een levendige gemeenschap, waarbij de eigen troeven in de gemeente en in de regio uitgespeeld worden.

Verder wil de gemeente een aangenaam woon- en werkklimaat met respect voor groen en het plattelandskarakter creëren, en een zorgzame en warme gemeente vormen, waar iedereen kansen krijgt en waar men respect heeft voor elkaar.

Intern wil de gemeente Heist-op-den-Berg een professionele organisatie zijn, met tevreden en betrokken medewerkers, die streeft naar een financieel haalbaar en duurzaam beleid.

Op donderdag 18 september ging het voltallige Heistse personeel aan de slag met deze kernbegrippen.

Samen met de burgemeester, schepenen, gemeenteraadsvoorzitter en een tiental gemeenteraadsleden mochten ze door middel van opdrachtjes op een ludieke manier aan den lijve ondervinden wat er in de Heistse missie en visie staat.

Het was de eerste keer dat een dergelijke personeelsdag georganiseerd werd. De 250 deelnemers genoten onder een stralend zonnetje van deze mix van teambuilding en vorming.

Aan het einde van de dag kregen alle personeelsleden een drinkbus waarop de tekst van de missie bondig staat samengevat. Het bestuur schakelde voor zijn personeel recent over op het gebruik van kraantjeswater in plaats van flessenwater. Deze duurzame drinkbus kan zo ineens dienen om mee te nemen voor onderweg én als een blijvend geheugensteuntje.  Foto's Leen Meuleman /N.